10 leuke arcadehallen in Nederland (2023)

Geconcentreerd sta je achter je flipperkast, terwijl er een paar meiden op rolschaatsen voorbijschieten. Je vrienden komen eraan met een biertje en een sigaretje en vragen of je zin hebt in een potje airhockey. Waarom niet? De avond is nog jong.

In de jaren tachtig was een dergelijke avond de normaalste zaak van de wereld. Arcadehallen waren jouw wekelijkse dosis entertainment en gezelligheid. Hoewel deze gamecenters steeds meer uit het straatbeeld verdwenen, komen ze langzaam terug… Waar in Nederland kun je tegenwoordig terecht voor een ‘ouderwetse’ arcade-avond? In dit artikel bespreken we 10 leuke arcadehallen in Nederland.

Wat is een arcadehal?

Een arcadehal is een plek waar je computerspellen kunt spelen. Vaak zijn het spelletjes op een videokast, die je tegen betaling kunt spelen. Betaling geschiedt meestal door munten in te werpen. Euro’s, of munten die je bij een kassa moet kopen. Vaak hebben arcadehallen nog wel meer soorten spelletjes dan videogames. Zo vind je in de meeste arcadehallen flipperkasten, biljarttafels, airhockeytafels en gokautomaten. Vaak staan de gokautomaten in een apart gedeelte van de arcadehal. Dat komt omdat gokken alleen is toegestaan voor volwassenen. Meestal moet je jezelf legitimeren om toegang te krijgen tot het gokgedeelte.

Thuiscomputers verdreven arcadehallen

De jaren tachtig was het gouden tijdperk voor arcadehallen. Zij waren zeer populair en bijna overal in Nederland te vinden! Het was bijna net zo populair als een café. Samen spelen met vrienden of alleen: alles was mogelijk. Helaas verdwenen de meeste arcadehallen in de loop der jaren. Soms omwille van wetgeving, maar meestal vanwege een afgenomen interesse. Door de thuiscomputers werden arcadehallen veel minder populair. Je kunt immers gewoon op de bank ploffen en gratis gamen op je Wii, laptop, Playstation, Xbox of andere spelcomputer. Vaak zijn deze spellen vele malen mooier en geavanceerder dan de spellen in de arcadehallen. Daardoor sloten veel deuren in de afgelopen decennia hun deuren…

(Video) Middagje arcadehal met TYCHO!!!

Maar… arcadehallen maken een comeback!

Als de NOS met deze tekst kopt, dan weet je dat het menens is. “Arcadehallen maken een comeback: samen spelen is weer belangrijk!” Het straatbeeld maakt langzaam weer plaats voor deze sociale spelhallen. Zo werden er in 2015 en 2016 spiksplinternieuwe arcadehallen neergezet, onder meer in Rotterdam. Maar daar stopt het niet! In 2017 kwam er een nieuwe arcadehal in Utrecht. En niet zomaar één, maar de grootste van de Benelux! Het lijkt er op dat de geweldige combinatie van gamen én gezelligheid weer terug is. Mensen zijn steeds meer op zoek naar ervaringen. ‘Een leuk avondje uit’, bijvoorbeeld. Daarnaast vinden we het tegenwoordig wel leuk dat de spellen in arcadehallen niet zo geavanceerd zijn als de spellen thuis. ‘Lekker retro!’ Verveling maakt plaats voor nostalgische gevoelens.

10 leuke arcadehallen in Nederland

Ondanks de ‘comeback’ van de arcadehallen, is het aantal arcadehallen in Nederland nog steeds gering. Laat staan leuke arcadehallen! Want een kroeg waar toevallig twee flipperkasten staan, is natuurlijk niet hetzelfde als een arcadehal. Daarnaast valt het op dat de grotere arcadehallen zich vooral in grote steden in het westen van het land bevinden. Hopelijk is het een kwestie van tijd totdat elke provincie in Nederland een of meerdere arcadehallen heeft! Totdat het zover is, moet je het doen met onderstaande lijst met 10 leuke arcadehallen in Nederland:

1. Gamestate in Utrecht

Zoals eerder gezegd, is het spiksplinternieuwe Gamestate in Utrecht de grootste arcadehal van de Benelux. Er is maar liefst 1000 vierkante meter aan speelplezier! Jong en oud kan zich hier vermaken. Wil je graag racen, simulatiespellen spelen, airhockey proberen of toch liever 4D-games spelen? Het kan allemaal, onder één dak.

2. Gamestate in Rotterdam en Kerkrade

Eerlijk is eerlijk: Gamestate in Utrecht is wel echt de leukste. Mede door het gigantische formaat. Maar de andere twee vestigingen (in Kerkrade en Rotterdam) zijn ook echt het bezoeken waard! Hieronder zullen we beide vestingen kort toelichten.

 • Gamestate Rotterdam:hier staan zo’n 100 games op je te wachten. Deze vestiging onderscheidt zich onder andere doo rde lifesize games, zoals candy crush, flappy birds en pinball. Bovendien zijn hier talloze simulatiespellen. Laat je verrassen!
 • Gamestate Kerkrade:naar eigen zeggen is dit de meest innovatieve vestiging van gamestate. Hier staan maar liefst 75 spellen, de nieuwste in hun soort.

3. Funland in Scheveningen

Funaldn in Scheveningen is één van de weinige gamehallen die het sinds de jaren 80 heeft ‘overleefd’. Sinds 1985 kun je hier terecht voor allerlei games. Ooit begon het daar met Pong en Pacman. Tegenwoordig is het aanbod vele malen breder en zijn de nieuwste spellen hier aanwezig. Dans bijvoorbeeld de sterren van de hemel met ‘dancing stage’ of versla jouw vrienden en vriendinnen in een spannende autorace.

(Video) RONALD WINT DIT SPEL ELKE KEER WEER | GAMEHAL CHALLENGE #10

4. Puck in Amsterdam

Puck in Amsterdam ligt een beetje tussen een restaurant, bar (speciaalbier en cocktailss) en speelhal in. Je kunt hier diverse arcadespelletjes spelen, waaronder airhockey. Door dit totaalconcept hoef je je niet te vervelen. Bovendien kunnen kinderen zich goed vermaken met de spellen terwijl de ouders lekker op het terras plaatsnemen.

5. Blast Galaxy in Amsterdam

Naar eigen zeggen ene ‘one-of-a-kind’ arcadehal in Amsterdam. Hier ervaar je dat arcadespellen nog steeds even magisch zijn als in de jaren tachtig. De geluiden, de lichtjes, de spelkasten: alles wordt hier uit de kast getrokken om jou een memorabele game-avond te geven.

6. TonTon club in Amsterdam

TonTon Club is hét speelparadijs voor volwassenen, bestaande uit drie vestigingen. Puck Amsterdam is hier een onderdeel van. Maar, omdat de beleving hier heel anders is, willen we het graag als aparte arcadehal behandelen. De tweede vestigingen is de TonTonC Club in West. Deze arcadehal is geïnspireerd op Japanse arcadehallen. Je kunt hier niet alleen Japanse spellen spelen, maar ook Japans eten. Al dan niet op het terras… De derde en tevens laatste vestiging van TonTon is die in het centrum. Dit is zowel een arcadehal als een boardgame bar. Onder het genot van een speciaalbiertje kun je jouw vrienden dus ‘ouderwets’ verslaan.

7. Bonami in Zwolle

Oorspronkelijk is Bonami een museum voor (oude) spelcomputers. Maak een reis door de tijd en laat je overspoelen door nostalgische gevoelens! Van Pong en Artari tot en met Amiga en Sinclair: alles vind je hier terug. Daarnaast zijn er ook meerdere arcadekasten en flipperkasten, die stuk voor stuk bespeelbaar zijn. In totaal zijn er meer dan 250 bespeelbare opstellingen. De focus ligt hier echter meer op educatie dan op spelen. Maar laat je niet weerhouden om alles uit te proberen!

8. Game Kingdom in Sluis

Game Kingdom is een overdekte kermis met heel veel arcade. Het is onderdeel van het overkoepelende Toversluis. Hier kun je vanalles doen: bowlen, lasergamen, all-you-can-eat restaurant, casino, speeldeel voor de kleintjes… Toch kom je als arcadeliefhebber waarschijnlijk voor Game Kingdom. Hier kun je vanalles doen: van ballengooien, tot airhockey tot shooting games.

(Video) DE DUURSTE GAME ERVARING IN NL? - Space Invaders

9. Circus in Zandvoort

Op de benedenverdieping van Circus Zandvoort staat jou een gigantische Fun & Games afdeling te wachten. Dit wordt ook wel ‘familiyland’ genoemd. Hier speel je meer dan 50 soorten verschillende behendigheidsspellen en kermisspellen. Oftewel, vermaak voor jong en oud!

10. Funhouse in Vlissingen

Funhouse Vlissingen is een indoor kermis voor het hele gezin. Hier vind je nostalgische kermisspelletjes en eigentijdse videogames. Bovendien maak je – net als op een ‘echte’ kermis – kans op allerlei leuke prijzen!

Arcadespellen op de kermis

Is er geen arcadehal bij jou in de buurt? Vind je het niet de moeite waard om een paar uurtjes te reizen van en naar een gamehal? Gelukkig is er nog een andere plaats waar je arcadehallen kunt spelen. Namelijk op de kermis! Bijna iedere stad heeft een of meerdere keren per jaar een kermis. Op de kermis zijn er allerlei soorten attracties, waaronder kansspellen en arcadespellen. Bijvoorbeeld het welbekende ‘muntjes schuiven’ of het ‘knuffels grijpen’. De kermis is vaak iets duurder dan een arcadehal, maar desalniettemin heel erg leuk om eens heen te gaan!

10 leuke arcadehallen in Nederland (3)

Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn

(Video) Retro Game Experience - Terugblik op de Eurocade arcadehal (2013)

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

FAQs

Wat is de grootste gamehal in Nederland? ›

Aan de Mariaplaats in de Utrechtse binnenstad gaat vrijdag 21 april de grootste gamehal van de Benelux open. De nieuwe en derde vestiging van Gamestate heeft een oppervlakte van ruim 1.000 vierkante meter.

Hoe duur is een gamehal? ›

De gamehal hanteert tijdsgebonden tarieven. Het goedkoopste ticket is €7, hiervoor mag je een uurtje gamen, voor 3 uur gamen is de prijs vastgesteld op €11 en de hele dag toegang kost €15.

Hoe werkt het bij Gamestate? ›

Hoe werkt het? Koop een gamecard voor €0,50, zet er tegoed op en begin met gamen! Aan de hand van je score bij een game win je tickets en hier kun je prijzen mee winnen. Je kunt de tickets meteen op je gamecard laten zetten of ze handmatig uit het apparaat ontvangen.

Wat is het engste spel ooit? ›

1. Resident Evil. En op nummer een hebben jullie gekozen voor Resident Evil, en waarom? Omdat het een van de meest memorabele schriekmomenten ooit kent: een rustige kamer, niks aan de hand.

Wat is de eerste game ooit? ›

De allereerste game

Het zogenaamde Tennis for Two is officieel het eerste computerspel ter wereld. Het werd in 1958 bedacht door een Amerikaanse wetenschapper, die het tentoonstelde in zijn laboratorium.

Wat is de duurste game ooit? ›

Grand Theft Auto V - 265 miljoen dollar

En dat blijkt, op één dag werd er namelijk al 800 miljoen dollar verdiend wat na drie dagen opliep tot één miljard dollar, een record! Hiermee is Grand Theft Auto V dan ook de meest succesvolste game allertijden.

Hoe oud moet je zijn voor de gamehal? ›

Kinderen boven de 12 jaar mogen zonder begeleiding naar binnen. Gamestate heeft zich tot nu toe gevestigd in Kerkrade, Rotterdam en Utrecht.

Welke leeftijd Gamestate? ›

Gamestate – Utrecht, Rotterdam, Kerkrade & Den Haag

Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

Is Gamestate duur? ›

💸 Wat kost het spelen bij Gamestate? Er zijn al spelletjes te spelen vanaf €0,50. Je kan een opwaardeerkaart kopen van €10,00 (exclusief €1,50 speelkaart), €20,00 (gratis spelers kaart en 5 gratis spellen) en €50,00 (gratis speelkaart, 11 gratis spellen en een Gamestate Goodie.

Hoeveel kost gamehal Amsterdam? ›

Unlimited Gamen

Vanaf €9,99 per uur. 2 uur €15,00 per persoon. 3 uur €19,98 per persoon. Onbeperkt Gamen, het kan bij The Gaming Factory.

Hoeveel kost Gamestate pas? ›

Sinds kort rekent Gamestate €0,50 voor een nieuw pasje. Probeer dus altijd je eigen pasje mee te nemen en geen nieuwe aan te vragen.

Welk spel staat op nummer 1? ›

Alle platformen
RangTitelAantal verkocht
1Minecraft240 miljoen
2Grand Theft Auto V130 miljoen
3Tetris (EA Mobile)100 miljoen
4Wii Sports82,88 miljoen
16 more rows

Wat is de moeilijkste game van de wereld? ›

Nioh 2. Team Ninja heeft net zoals FromSoftware de reputatie gekregen dat het moeilijke titels maakt. Eén game die deze titel meer dan verdient is Nioh 2. Het spel is in 2020 uitgekomen en heeft sindsdien bij veel spelers wereldwijd voor grote frustratie gezorgd.

Welke game heeft het meeste spelers? ›

Wat zal het populairste spel ter wereld zijn in 2022? Minecraft is momenteel het populairste en meest gespeelde spel op de planeet. Met meer dan 600 geregistreerde gebruikers slaagde Mojang Studios erin om meer dan 238 miljoen exemplaren van het spel te verkopen op alle platformen sinds de release op 18 november 2011.

Hoeveel uur game? ›

Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.

Hoe heette Pacman vroeger? ›

Het spelletje heette daarom eerst 'Puckman'. Later evolueerde het naar Pacman, zoals we het nu nog steeds kennen.

Welke games komen uit Nederland? ›

Dit zijn de vijf meest succesvolle Nederlandse games ooit
 • Killzone Shadow Fall on PS4. © Sony Computer Entertainment.
 • Awesomenauts. © Awesomenauts.
 • Overlord. © Triumph Studios.
 • Luftrausers. © Vlambeer.
 • Horizon Zero Dawn. © Guerrilla Games.
May 4, 2021

Wat kost GTA 5 om te maken? ›

GTA V kostte zo'n 265 miljoen dollar, maar er zijn nog veel andere games die de grens van 100 miljoen dollar hebben overschreden. We zetten ze voor jullie op een rijtje. Hieronder de vijf duurste games waarvan de officiële productiekosten bekend zijn.

Wie gamen het meest? ›

Jongens gamen vaker en langer dan meisjes. Bijna twee derde van de gamende meisjes (63%) besteedt minder dan een uur per dag aan gamen tegenover 19% van de jongens. Daartegenover speelt een vijfde (21%) van de gamende jongens meer dan vier uur per dag games en slechts 7% van de meisjes.

Hoeveel hebben ze verdiend met GTA 5? ›

Sinds de lancering in september 2013 heeft de game ongeveer 6 miljard dollar opgebracht. Voor dit onderzoek is overigens de opbrengst uit microtransacties in GTA Online niet meegenomen. De daadwerkelijke opbrengst van Grand Theft Auto 5 ligt in werkelijkheid waarschijnlijk vele malen hoger.

Hoeveel mag een 12 jarige gamen? ›

6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.

Hoe lang mag een 13 jarige gamen? ›

Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.

Hoe lang gamen 6 jaar? ›

Een kleuter (4 tot 6 jaar) niet langer dan 10 minuten per keer. Ook bij oudere kinderen en pubers blijft het belangrijk de tijd te begrenzen. Spreek een dagelijkse tijdslimiet af. Hou daarbij rekening met de tijd die het kind of de jongere naast gamen achter een beeldscherm doorbrengt (internet, huiswerk op pc, tv,…).

Wie heeft de eerste game bedacht? ›

Het allereerste computerspel

In 1958 vond de Amerikaan William A. Higinbotham het spel Tennis for two uit. Higinbotham werkte destijds in het laboratorium van een kerncentrale in New York en was op zoek naar iets leuks om te laten zien tijdens de open dag.

Hoe lang duurt het om een game te maken? ›

Onderzoek toont aan dat het vormen van een nieuwe gewoonte tot 254 dagen kan duren, met een gemiddelde van 66 dagen. Dit vraagt om gameplay en inhoud die de speler voor een zeer lange periode kan binden. We hebben het dan over een spel met meer dan 40 uur spelplezier.

Hoe word je VIP bij Gamestate? ›

Wanneer je met jouw persoonlijke PLAYCARD voor € 500 hebt gespeeld, dan krijg jij vanzelf de VIP status in ons systeem. Je ontvangt vanaf dat moment een exclusieve VIP pas, speciale VIP aanbiedingen en altijd standaard 10% korting op de spelprijs.

Waar valt Gamestate onder? ›

Het Limburgse bedrijf Alrecrea breidt snel uit in Nederland met een keten van arcadehallen onder de naam Gamestate.

Hoe duur is Arcade? ›

Gratis proefperiode van één maand € 4,99/maand.

Hoeveel kost gamehal Eindhoven? ›

Op dit moment is het reguliere tarief 29,50 per maand. Na deze periode heb je een maandelijks opzegbaar abonnement tegen het dan geldende reguliere tarief. Op dit moment is het reguliere tarief 29,50 per maand.

Hoe werkt een arcadehal? ›

Een arcadehal (ook speelhal) is een plek met videokasten waar men tegen betaling, meestal door het inwerpen van munten of met een pasje met tegoed, computerspellen kan spelen. Vaak staan in deze hallen ook andere spellen, zoals flipperkasten, poolbiljarten, airhockey en gokautomaten.

Wat is de grootste game? ›

Alle platformen
RangTitelAantal verkocht
1Minecraft240 miljoen
2Grand Theft Auto V130 miljoen
3Tetris (EA Mobile)100 miljoen
4Wii Sports82,88 miljoen
16 more rows

Welke game wordt het meest gespeeld in Nederland? ›

De 10 populairste pc games van dit moment!
 • Apex Legends. Apex Legends is de Battle Royale game van Respawn Entertainment en EA. ...
 • GTA 5. ...
 • Counter-Strike Global Offensive. ...
 • Overwatch. ...
 • Minecraft. ...
 • Call of Duty Modern Warfare. ...
 • Tom Clancy's Rainbow Six Siege. ...
 • League of Legends.

Welke game heeft de meeste spelers? ›

Minecraft is momenteel het populairste en meest gespeelde spel op de planeet. Met meer dan 600 geregistreerde gebruikers slaagde Mojang Studios erin om meer dan 238 miljoen exemplaren van het spel te verkopen op alle platformen sinds de release op 18 november 2011.

Welke games speelt de jeugd? ›

Van FIFA tot Fortnite en van CandyCrush tot Call of Duty: gamen is één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder jongeren. Ze spelen daarbij niet alleen zelf, ook het kijken naar anderen die gamen groeit in populariteit.

Wat is de bekendste game 2022? ›

Onze lijst met beste games van 2022 kan maar één winnaar kennen en dat is God of War Ragnarök. Het nieuwe avontuur van Kratos en Atreus wist op perfecte wijze de Noorse saga af te sluiten met een aangrijpend en episch verhaal dat spelers tientallen uren geboeid hield.

Hoe populair is Roblox? ›

Sinds augustus 2020 heeft Roblox maandelijks meer dan 164 miljoen actieve gebruikers, en wordt het gespeeld door meer dan de helft van alle kinderen onder de 16 jaar in de Verenigde Staten.

Is Fortnite de bekendste game? ›

De populaire game Fortnite staat op de onbetwiste eerste plek. Hoewel de game gratis is, geven gebruikers er 3.151 euro per minuut aan uit. Dat komt doordat gebruikers de optie krijgen om in het spel items te kopen, waarmee ze bijvoorbeeld het uiterlijk of de kleding van hun personages kunnen aanpassen.

Wat is de moeilijkste game ooit? ›

Nioh 2. Team Ninja heeft net zoals FromSoftware de reputatie gekregen dat het moeilijke titels maakt. Eén game die deze titel meer dan verdient is Nioh 2. Het spel is in 2020 uitgekomen en heeft sindsdien bij veel spelers wereldwijd voor grote frustratie gezorgd.

Wat is de leukste game van Nederland? ›

Daarom zetten wij de vijf beste Nederlandse games ooit voor jou op een rijtje!
 • Killzone-serie. Killzone Shadow Fall on PS4. © Sony Computer Entertainment. ...
 • Awesomenauts. Awesomenauts. © Awesomenauts. ...
 • Overlord. Overlord. © Triumph Studios. ...
 • Luftrausers. Luftrausers. © Vlambeer. ...
 • Horizon Zero Dawn. Horizon Zero Dawn. © Guerrilla Games.
May 4, 2021

Welk land heeft de beste spelers? ›

AFS top 100
RangSpelerLand
1PeléBrazilië
2RonaldoBrazilië
3RomárioBrazilië
4Luís FigoPortugal
96 more rows

Videos

1. 24 UUR IN EEN LEGE GAME HAL! Met OnneDi *Alle Prijzen Winnen!*
(Gewoon Thomas)
2. DE JACKPOT GEWONNEN BIJ GAMESTATE!!! #2990
(EnzoKnol)
3. ZO WIN JE DE JACKPOT - LIFEHACK - WIE WINT DE MEESTE TICKETS MET 25 EURO?
(JOHNQUOTE)
4. WAT WINNEN WIJ MET 20 EURO | GAMEBOX #2
(Sven&Koen)
5. Wij gingen op BEZOEK naar de leuke ARCADEHAL! Blast Galaxy Amsterdam
(Game Over NL)
6. Jogando Daytona USA e Moonwalker na máquina real!
(Vintage Vanessa)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated: 09/23/2022

Views: 5945

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.